Κ. Κυριαζής (ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ): Αύξηση 50,9% των πωλήσεων στο εννεάμηνο

Κ. Κυριαζής (ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ): Αύξηση 50,9% των πωλήσεων στο εννεάμηνο

Αυξημένες κατά 50,9% ήταν οι πωλήσεις της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ στο εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, το 2022 είναι το έβδομο κατά σειρά έτος που η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα, υλοποιεί επενδύσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγής.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει επενδυτικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου. Με επενδύσεις που υλοποιήθηκαν, καθώς και άλλες που προγραμματίζονται, πραγματοποιείται η διαμόρφωση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου. Τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό (νέα πρέσα), μηχανήματα διαμόρφωσης σιδήρου (στράντζα), καθώς και ανέγερση αντίστοιχων κτιρίων και αποθηκών».

Η MΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ιδρύθηκε το 1969 και το 2009 επεκτάθηκε στην αγορά των συστημάτων στήριξης για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον αγρό, σε βιομηχανικές και οικιακές οροφές. Από το 2019 είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει ρυθμιζόμενη βάση ηλιακού ιχνηλάτη (tracker), η οποία αυξάνει την παραγωγή ενέργειας έως και 25% σε σχέση με οποιοδήποτε σταθερό σύστημα στήριξης.

Ο κ. Kώστας Κυριαζής, πρόεδρος της MΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, αναφέρει ότι ο κλάδος βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση περίπου εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ανοδική πορεία, παρά το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, γεγονός που οφείλεται στην ποιότητα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών, καθώς και στο δυναμικό της εταιρείας.

Όμως η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη. Όπως λέει ο κ. Κυριαζής: «Αρχικά η υψηλή ζήτηση λόγω του ανοίγματος των οικονομιών στη μετά τον κορονοϊό εποχή, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων πρώτης ύλης, λόγω και του αποκλεισμού των Κινέζων προμηθευτών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής (2021), οδήγησαν σε ένα ράλι αυξήσεων. Ενδεικτικά, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 η διεθνής τιμή του αλουμινίου (LME) βρισκόταν στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά τόνο ($/tn), τον Μάρτιο του 2022 έφτασε στις 4.000 $/tn (3.984 $/tn – 7/3/22)».

Εάν προσθέσει κανείς «την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών, που είναι σημαντικοί παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών, θα υπήρχε κίνδυνος να δούμε μια καθίζηση στην παραγωγή. Την τρέχουσα περίοδο, κυρίως λόγω μείωσης της κατανάλωσης, παρατηρείται από τον Μάιο ότι η τιμή του αλουμινίου δείχνει σημάδια διόρθωσης και κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 2.250 $/tn (Οκτώβριος 22). Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση στην αγορά συνεχίζει να είναι υποτονική, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί, καθώς και λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, και ως εκ τούτου τις επιβαρύνσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις».

Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου, ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι «τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου αναφέρουν μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας στο 1ο εννεάμηνο του έτους κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ενώ είναι αυτή η γενικότερη εικόνα, θα διαπιστώσετε από τα δημοσιευμένα στοιχεία πως η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ έχει μια δυναμική διαδρομή, που κυρίως αποδίδεται στην ποιότητα των προϊόντων, στην εφαρμογή προδιαγραφών για την εξυπηρέτηση και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τέλος στο γεγονός πως μελετάται το κάθε έργο ξεχωριστά και αυτό συνοδεύεται με την ανάληψη της ευθύνης για την εγγύηση των συστημάτων που παραδίδει».

Οι προβλέψεις
«Ο κύκλος εργασιών της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ το 2021 σημείωσε ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (57,9%), κλείνοντας στα 21.223.000 ευρώ», λέει ο Κ. Κυριαζής. «Ανάλογη αναμένεται να είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών και για το 2022, καθώς στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν ήδη καταγραφεί πωλήσεις αυξημένες κατά 50,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το 2022 είναι το 7ο στη σειρά έτος που η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Η εντυπωσιακή αυτή πορεία ανάπτυξης που σημειώνεται σε ένα ασταθές περιβάλλον οφείλεται, όπως ήδη ειπώθηκε, στην προσήλωση της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ στην ποιότητα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, «σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της εταιρείας αποτελεί και το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο κατά 42% κατέχει πτυχίο ΑΕΙ, εκ των οποίων το 83% είναι διπλωματούχοι πολυτεχνικών σχολών». Όσον αφορά τη διοίκηση της εταιρείας, ο κ. Κυριαζής συνέχισε λέγοντας ότι «η διοίκηση υλοποιεί ένα σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα αφενός να καταγράφει αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, αφετέρου να εδραιώνει τη φήμη της ως ενός από τους πλέον αξιόπιστους και εξειδικευμένους παραγωγούς συστημάτων στήριξης Φ/Β και αρχιτεκτονικού προφίλ της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς, έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Οι βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου επωφελούνται και από την άνθηση της οικοδομής και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. «Βγαίνοντας από την κρίση του κορονοϊού, καταγράφηκε σημαντική αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις που κατέγραψε η χώρα στον τομέα του τουρισμού, αύξησε σημαντικά τη ζήτηση στην αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου», λέει ο κ. Κυριαζής.

Πρόσθετη ώθηση στις επενδύσεις «δίνουν τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα επιδοτήσεων τύπου “Εξοικονομώ”. Επιπλέον, την περίοδο που διανύουμε οι πολίτες έχουν κατανοήσει πλήρως πως το ενεργειακό κόστος αλλά και οι βασικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν λύσεις μόνο μέσω των εφαρμογών που η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει. Έτσι, έχουν στραφεί στον τομέα της αυτοπαραγωγής ενέργειας με κατασκευή Φ/Β μονάδων σε οροφές κτιρίων, είτε ιδιωτικών είτε δημόσιων, με αντίστοιχη προσαρμογή και των προγραμμάτων επιδότησης, τα οποία πλέον περιλαμβάνουν στις επιλέξιμες επιδοτούμενες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και την κατασκευή Φ/Β οροφής».

Σύμφωνα με τον Κ. Κυριαζή, «τα προγράμματα τύπου “Εξοικονομώ” έχουν δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά και δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίριά τους. Υπήρξαν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων, γεγονός που δημιούργησε σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο κλήθηκαν να καλύψουν οι επαγγελματίες του χώρου. Τα προγράμματα όμως συνεχίζονται, προσφέροντας νέες δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης. Σημειώνεται βέβαια ως θετική η πρόθεση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να επισπευσθούν οι εκταμιεύσεις».

Πηγή/Αρχική δημοσίευση: powergame.gr

Leave a Reply