Η Ενεργειακή Αυτονομία της Χάλκης

Η Ενεργειακή Αυτονομία της Χάλκης

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ «στηρίζει» την Χάλκη με το M-FS-202P

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, κορυφαία εταιρεία στο χώρο των συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών, μελέτησε και προμήθευσε το σύστημα M-FS-202P, για την Χάλκη.
Πρόκειται για διπάσσαλο Σύστημα Στήριξης, για τη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην ακριτική Χάλκη.
Όπως η Αστυπάλαια, νησί ενεργειακό πρότυπο γίνεται και η Χάλκη, καθώς ήδη μετατρέπεται σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, με την Πρωτοβουλία Gr-eco Islands.
Δικαιούχοι και πραγματικοί αποδέκτες της πρωτοβουλίας είναι αφενός ο τοπικός πληθυσμός, κάτοικοι των περιοχών όπου θα υλοποιηθούν τα σχέδια. Αφετέρου είναι οι τουρίστες και επισκέπτες μέσω της βιώσιμης κινητικότητας και των πολιτικών κοινής χρήσης οχημάτων που πρόκειται να προσαρμοστούν σε αυτές τις περιοχές και επίσης συμπεριλαμβάνονται στην πρωτοβουλία.

«Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, πράγμα, που σημαίνει φθηνό ρεύμα και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού που μετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα η οποία έχει ήδη συσταθεί θα εξασφαλίσουν μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος με έως και μηδενικές ανταγωνιστικές χρεώσεις και θα προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Χρησιμοποιήθηκε το διπάσσαλο σύστημα στήριξης M-FS-202P της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, χαρακτηριστικά του οποίου φαίνονται πιο κάτω, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW, που θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος που χρησιμοποιήθηκε:

  • Θεμελίωση: πασσαλόμπηξη
  • 2 συλλέκτες καθ’ ύψος – Κάθετος προσανατολισμός
  • Τεγίδες αλουμινίου
  • Δομή-πάσσαλοι γαλβανισμένου χάλυβα [EN 1461, EN 10346]