Η Μεταλουμίν βάζει τις βάσεις στην Αειφόρο Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Μεταλουμίν βάζει τις βάσεις στην Αειφόρο Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Μεταλουμίν, κορυφαίος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών βάσεων στήριξης, με υπερηφάνεια ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του πρωτοποριακού έργου ενεργειακής βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κατασκευή, που έγινε από την AENAOS Energy Systems, στοχεύει στη σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πανεπιστημίου, μέσα από ένα έργο ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering).

Το έργο εφαρμόζει τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά συστήματα στήριξης της Μεταλουμίν σε εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ισχύος 0,5 MW και συνολικής ετήσιας παραγωγής ενέργειας 825.000 kWh. Η συγκεκριμένη ενεργειακή λύση αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 907 τόνους ετησίως, τονίζοντας τη δέσμευση του πανεπιστημίου στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Βασικοί στόχοι του έργου:

  • Άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πανεπιστημίου.

Το φιλόδοξο έργο χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με ποσό αντίστοιχο του 80% του συνολικού κόστους. Η χρηματοδότηση διεκπεραιώθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της Δράσης «Αναβάθμιση του ενεργειακού αποτυπώματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Υγείας ΕΔΕΤ ΑΕ». Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και από αυτή την συνεργασία με την AENAOS Energy Systems, ιδιαίτερα αφού έτσι συμβάλλουμε στο όραμα του Πανεπιστημίου Κρήτης για βιώσιμο μέλλον», δηλώθηκε από την διοίκηση της Μεταλουμίν. «Τα φωτοβολταϊκά μας συστήματα στήριξης σχεδιάστηκαν ώστε να μεγιστοποιούν απόδοση και αντοχή, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για το πανεπιστήμιο και το περιβάλλον».

Η λειτουργία των σταθμών όχι μόνο εξοικονομεί σημαντικά χρηματικά ποσά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ίδρυμα που επιδιώκει να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα και να υιοθετήσει ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις.