Πύργος του Πειραιά: Πρώτης Κατηγορίας «Ανανεώσιμη» Πρωτιά της Μεταλουμίν

Πύργος του Πειραιά: Πρώτης Κατηγορίας «Ανανεώσιμη» Πρωτιά της Μεταλουμίν

Η Μεταλουμίν στηρίζει την πηγή ζωής του κτιρίου

Η πρόσφατη ολοκλήρωση του Πύργου Πειραιά–ξεχωριστό κτίριο της δεκαετίας ’70 της περιοχής του λιμανιού του Πειραιά—σηματοδοτεί την συνολική Ελληνική πορεία για βιώσιμη ανάπτυξη/περιβαλλοντική διαχείριση. Μεταξύ άλλων, το έργο υλοποιήθηκε και χάρη στην τεχνογνωσία και αφοσίωση της Μεταλουμίν, που ανέλαβε την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών βάσεων του ακινήτου στο υπερδώμα.

Η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά, που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεταμορφώνει, αναζωογονεί και επαναπροσδιορίζει το εμβληματικό ακίνητο. Με προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση, η Μεταλουμίν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή λύσεων στήριξης ανανεώσιμων πηγών στον κτιριακό κορμό του Πύργου Πειραιά, ενισχύοντας έτσι και την
προσήλωση της Μεταλουμίν σε στόχους βιωσιμότητας.

Μεγαλοπρεπής, με 22 ορόφους που φτάνουν τα 88 μέτρα, ο Πύργος του Πειραιά, σχεδιασμένος κυρίως για χρήση γραφείων, περιλαμβάνει συνολική δομημένη επιφάνεια 34.600 τ.μ., στεγάζοντας, εκτός των γραφείων, χώρους λιανικής, εστίασης και άθλησης. Με φροντίδα της Μεταλουμίν, η πρόσφατη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο υπερδώμα, αποτελεί απόδειξη του «πράσινου» χαρακτήρα του κτιρίου.

Στρατηγικά τοποθετημένα για αξιοποίηση την ηλιακής ακτινοβολίας, τα Φ/Β πάνελ θα καλύψουν εν μέρει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και την στήριξη σε συμβατικές πηγές. Η επιλογή τονίζει τον σχεδιασμό του Πύργου σύμφωνα με τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης LEED Platinum και κτιριακής διαβίωσης WELL, που τον καθιστά το πρώτο ψηφιακό κτίριο αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, ο Πύργος Πειραιά γιόρτασε ένα σημαντικό για την ανανεώσιμη προοπτική ορόσημο, προβάλλοντας νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης. Η συμβολή της Μεταλουμίν στην εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος, ήταν καθοριστική για την υλοποίηση του οράματος για πράσινο, ανανεώσιμο μέλλον στον Πειραιά και όχι μόνο.